Ett öga för detaljer

Det finns inte många saker som är mer komplex än synen. Visste du att dina ögon hela tiden rör på sig, och att du inte skulle kunna plocka hjortron om dessa rörelser slutade?

Bild 1. Hjortron.

När du fixerar blicken på någonting gör dina ögon små ofrivilliga rörelser som kallas jitter. Dessa jitter vickar bilden på näthinnan. På 1950-talet använde forskare klumpiga speglar för att neutralisera jittret när testpersoner tittade på ett objekt, och upptäckte att testpersonerna började förlora bilden av objektet (försvann i en formlös grå massa). Forskarna drog då slutsatsen att jittret hindrade bilden att blekna.

Michele Rucci forskar i neurologi vid Boston University. Han och hans kollegor, som nyligen använt datorteknik för att spåra ögonens rörelser, har nu upptäckt jittren är avgörande för att hjälpa hjärnan avgöra de finare detaljerna i en bild.

Upphävning av jittren resulterade i 16% reducering i testpersonernas förmåga att peka ut detaljerna i finlinjerade mönster - samma förmåga som behövs för att lokalisera ett träd i en skog, eller ett bär på en buske.

"Synen är inte som en kamera, där du tar en bild och hjärnan processar den," förklarar Rucci. "Själva processen att titta ... påverkar det du ser."

Skulle du någonsin trott att ögats ofrivilliga rörelser har en sån avgörande funktion? Helt uppenbart visste ögats skapare vad han gjorde. Han hade ett öga för detaljer - så att vi skulle få detsamma.

Källa: http://www.creationontheweb.com/content/view/5293/